11 noiembrie este Ziua Sfântului Martin. Masa festivă nu este festivă fără vin bun. Dumneavoastră preparaţi masa, noi avem grijă de vinul potrivit!
Legenda spune că Martin a fost fiul unui funcţionar roman, care era un creştin milos deja din tinereţe, când servea în armată. După un vis, în care I-a apărut Iisus a ales viaţa de misionar în loc de cariera în armată. Bunătatea lui a devenit tot mai cunoscută, şi după un timp oamenii l-au vrut ca episcop. Dar Martin era prea modest ca să accepte şi s-a ascuns între gâşte. Numai că nici aceştia nu l-au lăsat să-şi evite soarta, au făcut atâta gălăgie încât Martin a fost găsit şi a devenit episcop.
Fiindcă sărbătoare lui este ultima înainte de postul de înaintea Crăciunului, în această zi se organizează ospăţuri. Obiceiul zice că mâncatul asigură prosperitate şi pentru anu viitor. Dar nu e voie să se facă curăţenie şa sărbătoare, pentru că acesta duce la pierirea animalelor. Lângă carnea de gâscă şi vinul face parte din sărbătoare. Vinul nou era gata la această zi, şi de aceea se obişnuieşte ca în această zi să se bea vinul nou.
Se zice că cu cât se bea mai mult vin nou, cu atât mai multă sănătate şi putere va avea omul. Noi v-am pregătit vinul nou: