Română

0
Coșul meu: 0,00 lei

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs in cos!

Livrare Transport gratuit!
Taxa: 0,00 lei
Total: 0,00 lei

Prețurile includ TVA.

Vezi coșul Plăteşte

Produs adăugat cu succes la coşul dvs.

Cantitate:
Total:

0 articole în coșul dvs. Aveţi un produs în coş.

Valoare total (cu TVA):
Cost livrare  (cu TVA): Transport gratuit!
Taxa: 0,00 lei
Total: (cu TVA):
Continuă cumpararea Finalizează

Producători

Furnizori

Nu este nici un furnizor

Dec 12 2016
blog 0 Comments

Au voie iubitorii de vin să bea vin fiert?

Au voie iubitorii de vin să bea vin fiert?

Unii zic că a bea vin fiert este tot aşa de rău ca vinul cu cola. Alţii spun că este o băutură tradiţională ca şpriţul sau grogul marinarilor. Cine are dreptate? Avem voie să bem vin fiert sau nu?

O diferenţă este certă: vinul fiert există de mai multă vreme. Este posibil ca răspândirea lui să fi început deja cu romanii, ca şi strugurii şi vinul. Din Anglia s-a păstrat o reţetă într-o carte de bucate, dar fără proporţiile ingredientelor.

Dacă căutăm pe net, putem citi pe unele pagini web cum vinul fiert a fost o metodă prin care se „îmbunătăţea” vinul stricat. După cititul unor asemenea articole aproape că ne simţim rău că am îndrăznit să ne interesăm. Este cert că s-a întâmplat, şi poate şi azi se mai întâmplă, ca unii comercianţi să machieze marfa stricată cu diferite trucuri – dar vinul fiert e mai mult decât atât. Băuturile alcoolice nu au fost folosite numai pentru plăcere, dar şi ca alimente şi medicamente. S-a observat de multă vreme că soluţia apoasă a plantelor medicinale nu este atât de eficientă ca cea cu vin – fireşte, fiindcă ingredientele solubile în alcool nu se dizolvă bine în apă. Din această cauză vinul a devenit un excipient al medicamentelor, şi deseori a fost recomandat el însuşi ca medicament. Astăzi soluţiile bazate pe alcool mai pur, adică digestivele, au rămas aproape singurele băuturi alcoolice cu soluţie de plante medicinale, dar acum poate este mai uşor de înţeles cum i-a venit cuiva ideea de a pune condimente în vin. Nu e de mirare că unul din cele mai vechi vinuri fierte se numeşte hypocras, după Hippocrate. Dar condimentele se puneau şi cu alte scopuri decât cele medicale: fiindcă oamenii nu aveau tehnologia de azi, vinurile se puteau strica mai uşor. Condimentarea avea şi o funcţie de conservare. Şi în final, de ce se încălzea vinul? Dacă ne gândim la ce am dori să bem după o zi friguroasă de iarnă, e uşor să înţelegem încălzirea vinului.

Deci trecutul vinului fiert nu ese chiar aşa de inferioară. Dar şi dacă ar fi, pe noi nu ne mai leagă nimic să ne subordonăm unor limite de sute de ani. Băutura caldă, condimentată este plăcută în serile întunecate şi reci, iar la sărbători şi mai mult, aşa cum portocala, cuişoarele, ghimbirul se pot numi gusturi de Crăciun. Aşa că da, se poate bea liniştit vinul fiert! Sigur, nu merită folosite vinuri de categoria premium, fiindcă încălzirea şi condimentarea nu lasă vinul să se dezvăluie. Dar totodată nu merită folosit nici cel mai ieftin lichid, fiindcă baza rea nu se poate corecta cu adaosuri bune, în cel mai bun caz se poate numai copleşi. De fapt, am putea complenta răspunsul aşa: iubitorii de vin pot bea vin fiert, dar numai de o calitate acceptabilă. Vinurile cele mai ieftine din supermarketuri vor fi neplăcute pentru papile chiar dacă alte arome sunt prezente, fiindcă taninii, acizii, alcoolul şi gustul de butoi în exces nu vor dispărea.

De obicei se foloseşte vin roşu, dar se poate folosi şi vin alb. Se poate experimenta după gust şi cu condimente, miere, zahăr şi îndulcitori. Unii pun şi un pic de ardei iute. Este important că dacă nu vrem să pierdem alcoolul, atunci să nu încălzim vinul mai mult de 78 de grade, fiindcă etanolul va evapora. De fapt acest lucru este adevărat la presiunea aerului la nivelul mării, deci cu cât locuim la înălţimi mai mari, cu atât trebuie să fim mai prudenţi. Dar nici aici nu există reguli fixe, dacă doreşti să bei vin fiert cu mai puţin alcool sau chiar şi fără, atunci nu te limita. Dar să nu uităm că temperaturile foarte ridicate pot distruge unele componente din vin, şi aromele pot dispărea. Şi desigur, se poate îmbăta şi de la vaporii de alcool, care sunt şi flamabili!

Dacă ţi-am făcut poftă de vin fiert, iată două reţete simple: pentru vin fiert din vin alb vei avea nevoie de sticlă (750 ml) de vin alb sec corpolent, 7 linguri de miere, 1 baton de scorţişoară, 5 bucăţi de cuişoare, 1 lingură de ghimbir ras, coaja unei lămâi, 1 lingură de suc de lămâie.

O reţetă de glögg, popular în ţările scandinave: 1 sticlă (750 ml) de vin roşu sec corpolent, 7 linguri de miere, 1 baton de scorţişoară, 4 bucăţele de cuişoare, 1 păstaie de vanilie, 4 păstăi de cardamom, coaja unei portocale, ½ cană de stafide, ½ cană de migdale decojite.

Poftă bună!

Mi-a plăcut rețeta cu vin alb Mi-a plăcut rețeta cu vin roșu
Vă rog să așteptați...