Română

0
Coșul meu: 0,00 lei

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs in cos!

Livrare Transport gratuit!
Taxa: 0,00 lei
Total: 0,00 lei

Prețurile includ TVA.

Vezi coșul Plăteşte

Produs adăugat cu succes la coşul dvs.

Cantitate:
Total:

0 articole în coșul dvs. Aveţi un produs în coş.

Valoare total (cu TVA):
Cost livrare  (cu TVA): Transport gratuit!
Taxa: 0,00 lei
Total: (cu TVA):
Continuă cumpararea Finalizează

Producători

Furnizori

Nu este nici un furnizor

Feb 21 2017
blog 0 Comments

Cum este paharul de vin potrivit?

Cum este paharul de vin potrivit?

Nu numai paharele de vin, bere şi şampanie diferă, dar şi paharele de vin au foarte multe forme şi mărimi. Dar de ce există pahare de vin diferite? Este snobism sau necesitate?

Cui nu i-sa întâmplat cândva ca în tinereţe, cu bani puţini în buzunar, a primit în cadou o sticlă de vin de calitate mai bună ca în general? Şi cum este deseori cazul la tineri la facultate sau înainte de a fi angajaţi, tirbuşonul nu se găseşte nicăieri şi în cabinet sunt numai pahare de apă şi căni de ceai. Probabil ştiţi despre ce vorbesc. Dacă nu avem altceva, folosim şi cana. Dar dacă s-ar fi putut alege, probabil n-aţi fi băut un vin alb tânăr, reductiv dintr-o cană de ceai, sau un vin roşu de calitate dintr-un pahar de apă. Dar de ce nu? Ce contează paharul? Nu este numai un obicei?

Răspunsul este că paharele de vin nu există numai dintr-o obişnuinţă fără sens. Un element, deşi nu cel mai important, este aspectul paharului. Deşi chimic un pahar urât sau o farfurie neplăcută nu schimbă gustul sau mirosul, totuşi ne face o plăcere mai mare să avem mâncarea pregătită frumos, şi ni se pare că mâncarea urâtă e mai rea şi la gust.

Totuşi cea mai importantă funcţie a paharului de vin nu este ca ea să fie frumoasă, ci ca să lasă degustorul să analizeze vinul cu ochiul. Din această cauză paharul ideal de vin este transparentă şi fără zgârieturi, lasă să se vadă bine culoarea vinului. Degustatul începe cu ochiul, şi pentr asta nici nu trebuie să fim sommelieri profesionişti, pentru că omul se uită instinctiv la ce bea.

În mod natural, funcţia de bază a paharului este legat de gustare. Dacă am fost vreodată răciţi, nu trebuie să fim convinşi că mirosul are un rol important în gustare. Există de fapt multe „gusturi” care nici nu se simt cu nasul înfundat. Dar ce poate face pentru arome un pahar? Multe. Forma cupei este făcută într-un aşa fel încât aromele evaporate de pe suprafaţa vinului să fie capturate de gura îngustă a paharului. De aceea nici nu este voie ca paharul să fie umplutăde tot, pentru că atunci aromele nu au loc unde să se adune. Iar din această cauză la degustare pur şi simplu nu vom simţi unele gusturi. În general este destul să turnăm în pahar un deget sau două. În general cantitatea ideală nu ajunge la jumătatea paharului.

Forma paharului de vin este deci importantă la degustare. Aşa se poate înţelege de ce este cana inferioară paharului de vin. Şi poate nici nu este un lucru conştient când în bucătărie creierul semnalează mâinilor: nu lua paharul de apă pentru vin.

Ce fel de pahar pentru ce fel de vin?

Fără să complicăm tema prea mult, să vorbim pe scurt despre tipurile de pahare. Pentru un vin alb, sec şi reductiv se potriveşte un pahar cu gură îngustă şi cupă mai mică, pentru că această formă lasă mai puţin vinul să fie în contact cu aerul, deci şi oxidaţia va fi redusă. Vinurile tinere de acest fel îşi pierd aromele proaspete la aer, deci nu sunt atât de plăcute într-un pahar cu pântec mare. Din cauze similare, acest tip de pahar se potriveşte şi cu un vin rosé sau schiller. Dar ceea ce este o problemă pentru vinul reductiv este un avantaj pentru vinul maturat. Paharul pentru Chardonnay  este deja mai lat, pentru ca vinul să se poate deschide la aer.

Vinul roşu necesită şi mai mult aer şi o suprafaţă liberă mai mare. Paharul Bordeaux se potriveşte cu vinul roşu mai uşor, iar cel Burghundez, care este mai mare, cu vinul mare. Forma mai mare ne ajută şi la încălzirea vinului cu mâna, dacă asta devine necesară. Pentru a încălzi vinul luăm tulpina paharului între degete şi ţinem paharul cu palma. Asta ajută la evaporarea aromelor grele, de exemplu dacă vinul a fost răcit prea mult, ca să ne putem bucura de paleta completă a gusturilor.

La servirea vinurilor de desert se folosesc unele pahare care nu respectă regulile de sus. Din această cauză acestea nu se pot recomanda la vinuri dulci de calitate, ca vinurile scumpe din Tokaj (care de fapt sunt superioare vinurilor de desert simple). Şi ce este de făcut cu şampania? Necesităţile şampaniei sunt asemănătoare cu cele ale vinului alb tânăr, dar sunt încă două aspecte importante: paharul nu poate lăsa şampania să se încălzească prea repede, şi ar fi de dorit ca bulele să arate bine în ea. Din această cauza paharul elegant, numit flûte, este cel mai popular.

 

În fine, trebuie stabilit: nu trebuie să ne speriem de varietatea mare care ar trebui pentru acasă. Paharul Bordeaux serveşte excelent pentru majoritatea vinurilor. Dar nu strică să mai avem pahare de şampanie şi unul pentru vinul mare rezervat ocaziilor speciale.

Vă rog să așteptați...