Română

0
Coșul meu: 0,00 lei

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs in cos!

Livrare Transport gratuit!
Taxa: 0,00 lei
Total: 0,00 lei

Prețurile includ TVA.

Vezi coșul Plăteşte

Produs adăugat cu succes la coşul dvs.

Cantitate:
Total:

0 articole în coșul dvs. Aveţi un produs în coş.

Valoare total (cu TVA):
Cost livrare  (cu TVA): Transport gratuit!
Taxa: 0,00 lei
Total: (cu TVA):
Continuă cumpararea Finalizează

Producători

Furnizori

Nu este nici un furnizor

Jul 25 2016
blog 0 Comments

Regiunea viticolă Tokaj - Sec și Szamorodni

Regiunea viticolă Tokaj - Sec și Szamorodni

Vinurile din vestul Europei se cunosc foarte bine, dar este mai puțin cunoscut factul că și la noi, în estul Europei se găsesc regiuni viticole și vinuri cu renume internațional. Una din cele mai renumite regiuni ale țării vecine din vest, Ungaria, este regiunea viticolă Tokaj.

Ceea ce face regiunea și vinurile ei unice este o combinație specială a solurilol vulcanice, bogate în minerale (excelente pentru vinuri cu conținut mai înalt de acid), soluri de loess (care produc vinuri mai dulci), soiuri de viță de vie aromate și condiții climatice și hidrografice care fac posibil ca mucegaiul nobil Botrytis să poate să atace boabele de struguri. Botrytisul extrage apa din boabe, concentrându-le enorm conținutul, și adaugând arome speciale.

Nu e de mirare deci că produsul cel mai renumit al regiunii este un vin dulce, concentrat, numit aszú. Puttonyos arată nivelul de zahăr,  această unitate venind de la câte puttony adică ranițe de struguri erau necesare pentru a manufactura un litru de vin. Vinul care este produs excluziv din boabe cu botrytis se numește esență. Ca ilustrare a dificultății producerii vinului: dintr-o raniță (28-30 de litri) se pot obține cam 1-1,5 litri de esență. Și dacă mai menționăm și că boabele se culeg numai cu mâna, se poate înțelege că o sticlă de Tokaji adevărat nu este cel mai ieftin vin.

Pe lângă aszú dulce, care a devenit simbolul Ungariei în lumea vinului, este în creștere producția vinului sec. Unii experți chiar cred că vinul sec este viitorul regiunii. Poate este încă devreme pentru a forma o opinie, dar fapt este că vinul sec necesită mult mai puțină manoperă, și din această cauză este mai ieftin. Mai mult, se poate consuma cu mult mai multe feluri de mâncăruri, așa că se poate vinde mai ușor.

Cel mai promițător și acceptat până acum este furmintul cu corp plin. Producătorii încă numai gustă cultivarea soiului Hárslevelű (Frunza de tei), dar și așa este mai răspândit decât Muscatul galben.

Din fericire puteți să comandați la noi din fiecare. Fiindcă aceste vinuri se pot asorta excelent cu mâncăruri, merită să vă uitați pe paginile vinurilor și la sfârșitul descrierii, la recomandări.

Szamorodni (pronunțat samorodni) din Tokaj are o tradiție de sute de ani. Numele provine din limba poloneză, fiindcă era exportat în cantități mari în Polonia în secolul al 19-lea. Samorodny înseamnă „așa cum s-a copt”. Asta se referă la faptul că szamorodni se face din ciorchinele de struguri așa cum sunt pe viță: boabele sănătoase și cu botrytis se folosesc împreună. Botrytisul și îmbătrânirea de 2 ani (din care minim un an în butoi de lemn)este cerut de lege.

În funcție de numărul boabelor cu mucegai nobil szamorodni va fi dulce sau sec, mai multe boabe cu mucegai însemnând mai mult zahăr. În afara caracteristicilor date de soi, calitatea solului și orientarea parcelei, gustul și aroma se îmbogățesc și de la botrytis și butoi. Așa că szamorodni este cu adevărat un vin complex, o specialitate de Tokaj.

Din respect față de szamorodni puteți comanda varietatea seacă și dulce de la Fitomark într-o singură selecție cu livrare gratuită în oricare localitate a țării și oferim 10% reducere pentru vinurile de mai jos (Oferta este valabiă până la 7 august):

Vă rog să așteptați...